Tuesday, October 28, 2014

No IP-address set during MDT Sysprep and Capture

Last week I created a Windows 7 SP1 image manually, installed almost 200 updates in it (!) and started the MDT 2013 default task sequence "Sysprep and Capture". The first part went fine (Sysprep), but when in Windows PE there was no IP-address set. Oops! Lucky me you can start a command prompt and start "Retry" later. Let's have a look how to enter a static IP-address within Windows PE.
 
Just start Command Prompt with F8 and type in the following command: "Netsh interface ip show config" > which is showing that my interface is called "Ethernet0"
After that type in the command: "Netsh interface ipv4 set address “Ethernet0” static <IP address> <Subnet mask <Gateway>" 

After that it was possible to capture Windows 7 SP1 successfully!

This simply made my day! ;)

6 comments:

  1. You can also use the OSDAdapter rules in bootstrap.ini to set a static IP address for the boot media. For example:

    OSDAdapterCount=1
    OSDAdapter0EnableDHCP=FALSE
    OSDAdapter0IPAddressList=192.168.1.249
    OSDAdapter0SubnetMask=255.255.255.0
    OSDAdapter0Gateways=192.168.1.1
    OSDAdapter0DNSServerList=192.168.1.10,192.168.1.1

    If you want to set this for only one machine, you can specify these rules via MAC address, as shown in the following example bootstrap.ini file:

    [Settings]
    Priority=MACAddress,Default

    [00:00:00:00:00]
    OSDAdapterCount=1
    OSDAdapter0EnableDHCP=FALSE
    OSDAdapter0IPAddressList=192.168.1.249
    OSDAdapter0SubnetMask=255.255.255.0
    OSDAdapter0Gateways=192.168.1.1
    OSDAdapter0DNSServerList=192.168.1.10,192.168.1.1

    [Default]
    DeployRoot=\\DeployServer\DeploymentShare$
    UserDomain=DeployServer
    UserID=MDT
    UserPassword=P@ssw0rd
    SkipBDDWelcome=YES

    Brandon
    Windows Outreach Team- IT Pro
    Windows for IT Pros on TechNet

    ReplyDelete
  2. Hi there,

    any idea why this is not working for a Hyper-V VM?
    If i use Henk's NETSH Command everythingi is working fine...


    [Settings]
    Priority=Default

    [Default]
    SkipBDDWelcome=YES
    OSDAdapterCount=1
    OSDAdapter0EnableDHCP=False
    OSDAdapter0IPAddressList=10.5.2.251
    OSDAdapter0SubnetMask=255.255.255.0
    OSDAdapter0Gateways=10.5.2.1
    OSDAdapter0DNSServerList=10.5.2.121

    ReplyDelete
    Replies
    1. You have to put the settings in bootstrap.ini. Not in Customsettings.ini.

      Delete